SND chystá premiéru Lakomca, Vojtek nechce sklamať Machatu

01.12.2011 Bratislava

Bratislava 1. decembra (TASR) - Činohru Slovenského národného divadla (SND) čaká premiéra komédie Lakomec. Hru jedného z najväčších komédiografov Jeana Baptiste Poqueline Moliéra režijne naštudoval Vladimír Strnisko. \"Moliérov text je nabitý myšlienkami, je nabitý nápadmi a je neobyčajne divadelný. Na veľmi malom priestore vyjadruje neuveriteľné paradoxy a myšlienky,\" povedal na stretnutí s médiami Strnisko.

Hlavnú postavu známej komédie zveril Ivanovi Vojtekovi, ktorý na doskách SND prechádza zo shakespearovskej tragédie Coriolanus do komédie. \"Po 26 rokoch v službách Tálie sa mi dostalo tej cti byť prizvaný na Olymp divadelný. Nesmierne si to vážim, je to pre mňa obrovská pocta, pokora, bázeň,\" uviedol pre TASR herec s tým, že lakomý Harpagon, ktorý sa \"celý život bojí iba o svoju truhličku plnú peňazí\", je pre neho životná postava. \"Je to čosi obrovské, robiť túto postavu po majstrovi Machatovi. Je to pre mňa výzva, urobím všetko preto, aby sa za mňa nemusel hanbiť.\"

Legendárneho divadelníka Karola Machatu mohli diváci vidieť v Lakomcovi na Malej scéne v roku 1986 v réžii Petra Mikulíka. V Strniskovom naštudovaní majú možnosť ďalej posúdiť nielen výkon Ivana Vojteka, ale aj herecké kvality Jána Galloviča, Ingrid Timkovej, Ľubomíra Pauloviča a Štefana Bučka. Veľkú príležitosť dostali aj poslucháči a čerství absolventi Vysokej školy múzických umení (VŠMU) Daniel Fischer, Judit Bárdos, Dominik Gajdoš a ďalší.

\"Spravili sme výber novej generácie, aby to bolo autentické, aby 20-roční hrali 20-ročných, prispôsobili sme to presne veku,\" komentoval obsadenie študentov herectva režisér a pripustil, že SND má problémy, čo sa týka počtu členov hereckého súboru. \"Nie je to experiment, sú to neobyčajne talentovaní herci, o ktorých budeme ešte veľa počuť,\" komentoval výkon mladých umelcov v pohybovo náročnej inscenácií Strnisko.

O scénicko-kostýmovú výpravu diela sa postaral Juraj Fábry. \"Nemal som ambície robiť výtvarnú exhibíciu. Chcel som, aby scéna v prvom rade slúžila textu. Dôležité bolo, aby sme hercov dostali čím bližšie k divákovi,\" poznamenal Fábry. Zvolenou jemnou štylizáciou hry dodržal divadelnú konvenciu, ktorá patrí k Moliérovi.

Premiéra komédie Lakomec sa uskutoční v novej budove SND 3. a 4. decembra.
 

Vyberte región